vineri, 24 iulie 2015

Printesa Lillifee


Aceste carti le-am descoperit cu totul intamplator, dar atunci cand am tinut in mana primul volum am crezut ca visez. Cartile sunt absolut superbe ca si realizare: copertile sunt moi (cred ca au burete sub coperta), paginile sunt toate colorate in intregime in culori diferite si imaginile sunt remarcabile: vioaie, dragute, in nuante placute si mai ales au aplicat sclipici pe multe desene. Povestile sunt fermecatoare. Toate au ca si personaj principal pe Printesa Lillifee, inconjurata de mai multe animalute prietene. Ea are in fiecare poveste o aventura in care cu ajutorul prietenilor rezolva situatii deosebite astfel ca in final toata lumea este bucuroasa si fericita. Cartile se adreseaza celor mai mici, dupa opinia mea, putand fii citite celor care au implinit doi ani si jumatate, in special fetite, pentru ca la sfarsitul fiacarei carti exista un mic cadou pentru ele.

Prima carte Printesa Lillifee si micuta caprioara, scrisa de Monika Finsterbusch incepe  in mijlocul unei furtuni cand intre tunete si fulgere, Cindy o soricica prietena a printesei Lillifee vede strecurandu-se prin fata geamului o umbra ciudata.



A doua zi, Printesa si prietenele ei gasesc un pui de caprioara legat, in apropierea casei unei vrajitoare:
"Cele trei prietene se furisara incet prin iarba inalta. Micuta caprioara o privi cu teama pe Lillifee.
- Ii este dor de mama sa, chitai Clara si mangaie puiul cu labuta.
- Nu! sopti Lillifee. Nu trebuie sa atingi niciodata un pui de caprioara! Altfel mama sa nu-l mai reunoaste niciodata dupa miros.
- Dar are nevoie de ajutorul nostru, murmura Clara"



"- Si unde este mama ta? intreba grijulie Lillifee
- Nu stiu. raspunse Rike, stiu doar ca eram in Poiana Zanelor cand m-a prins vrajitoarea cea rea"
Printesa Lillifee il salveaza pe micut si il duc aproape de castelul ei, in siguranta.


Printesa Lillifee hotareste sa afte de la micuta vrajitoare Alba de ce acesta l-a rapit de la mama sa. Ea avea nevoie de cateva fire din balnita lui speciala, adica petele lui rosii care ar fi trebuit sa fie albe in mod normal, pentru potiunea ei. Cand Lillifee afla ca potiunea i-ar fi fost de mare ajutor vrajitoarei o va vizita ea insasi cu animalele ei ca sa ii dea ceea ce-si dorea si vrajitoarea  Alba urma sa ajute puiul de caprioara, Rike sa devina obisnuit.


Apoi, puiul de caprioara este dus in locul de unde a fost luat, dupa ce i s-a facut si o baita buna cu apa magica a Printesei Lillifee si care ii reda mirosul lui  specific. El isi va reintalni mamica....


Pe coperta din spate gasim o agrafa frumoasa de par, cu o floricica si un stras in capatul ei, o mica amintire pentru fetitele cuminti care au ascultat povestea.


A doua carte, Printesa Lillifee si micul delfin este scrisa de aceeasi autoare Monika Finsterbusch si are acelasi realizare fantastica care se poate vedea inca de la coperta. In interiorul cartii gasim pe file colorate desene la fel de reusite, cu multe detalii, culori placute si mult sclipici.


Cand Henry, un iepuras curios o intreaba pe Lillifee ce este obiectul de langa ea aceasta ii raspunde:
" -Noi vrem sa facem un zbor la mare cu balonul. Cindy, Clara si Pupsi vin cu noi, aveti si voi chef?
- Normal, dadu din cap afirmativ Bruno i-l privi intrebator pe Henry.
-Nu stiu, spuse Henry nesigur, mie nu imi place apa.
Asa ca in dimineata urmatoare, au urcat in cos doar Cindy, Clara , Pupsi, si Bruno. Lillifee ridica balonul spre cerul de vara bleu, directia mare. "


Un vant puternic i-a facut sa aterizeze pe o insula pentru ca bagheta printesei s-a rupt si cristalul fermecat a cazut in mare. Pe insulita vor intalnii noi prieteni: un papagal, o broasca testoasa si un delfin. Acestia ii vor molipsii cu buna lor dispozitie si ii vor ajuta sa faca chiar o pluta pentr ca fara bagheta ei magica , Printesa Lillifee era neajutorata.


Dupa ce au construit pluta au dat chiar startul unei mici petreceri. Erau salvati. A doua zi urmau sa porneasca spre casa. Dimineata devreme micutul delfin nu venea pe insula sa-si ia ramas bun, asa ca printesa a mers in cautarea lui vaslind pe un bustean. Ea va salva puiul de delfin care nimerise intr-o plasa pescareasca si drept recompensa pentru fapta ei, toata familia micutului vor ajuta animalele sa ajunga din nou la insula, pentru ca pluteau pe un bustean. Micul delfin ii da Printesei Lillifee nestematul pierdut de ea, pe care l-a gasit pe fundul marii, astfel  ca ea si prietenii ei pot ajundge usor acasa.


Pe coperta finala, gasim intr-un plic ce seamana cu o scoica un medalion delfin, cu o mica piatra stralucitoare prinse intr-un lant isor fin numai bun de atarnat la gatul fetitelor.


Ultima carte, Printesa Lillifee si unicornul  este o tot o aventura a printesei Lillifee scrisa de aceeasi autoare  Monika Finsterbusch si pentru ca actiunea are legatura cu un tinut friguros, la mine cartea a adus-o Mos Craciun.


In gradina fermecata a printesei Lillifee cresc niste trandafiri fermecati ce au bineinteles niste proprietati extraordinare dar cand printesa merge sa ii admire cu prietenii ei, descopera o faptura de poveste, un unicorn  care pastea linistit in poiana si care manca chiar frumoasele flori. Cand vor sa il opreasca, descopera ca unicornul era al unui Print, pe numa Vladimir care venise dintr-un tinut indepartat, Tara de Gheata si care dorea un frumos trandafir pentru mama sa Craiasa Zapezii ca sa-si indeplineasca o dorinta cu el.


Printr-un curier, dupa cateva zile, Printesa Lillifee primeste vesti de la Printul Vladimir care o cheama in Imparatia lui deoarece unicornului Rosalie nu ii mergea bine. In acea tara indepartata se intampla ceva ciudat.
"- Oh, doamne, striga Lillifee. Imensii ghetari si palatul se topesc. Turnurile s-au inclinat.
-O sa fie si mai rau, se planse printul. Vezi aici, in spate fulgii de zapada si animalele? Sunt ostenite la fel ca spiridusul nostru de gheata Frosti, din a carui gura iese intodeauna frigul. Acum este total nefericit. Respiratia lui face ca totul sa se topeasca."


Ajunsa in fata tronului Craiesei Zapezii printesa Lillifee afla ca regina isi dorise de la trandafir un pic de caldura si se parea ca acesta e cauza haosului de acolo. Cu bagheta ei fermecata, Printesa Lillifee transforma trandafirul intr-o floare de gheata si atunci si piticului Frosti ii revine respiratia rece de gheata.


Cat priveste unicornul, acesta cazuse intr-un somn adanc din cauza trandafirilor pe care ii mancase si cu un saculet de ierburi care il avea Printesa Lillifee acesta se trezeste si se vindeca. 


Drept recompensa pentru ajutorul dat, Craiasa Zapezii ii face Prinesei Lillifee cadou acest minunat unicorn .
"- Oh cat ma bucur! striga Lillifee si il imbratisa pe Vladimir"

Ajunsa acasa impreuna cu animalutele care au insotit-o la drum, toate celelete vietuitoare o asteptau pe printesa Lillifee si s-au bucurat de prezenta unicornului.
Pe coperta din spate, exista ca de obicei, un cadou pentru copii : o felicitare cu fereastra infatisand un portret al Printesei Lillifee cu unicornul ei drag. 




Speram ca v-au placut aceste carti si va dorim multa incantare sa va aduca lectura lor.

Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati. Adresa noastra de FaceBook .Veti gasi o comunitate frumoasa si multe alte postari.

A, 6 ani si 4 luni si C, 3 ani si 6 luni


marți, 14 iulie 2015

Povestile Domisoarei Firicel

O carte cu Povesti de Noapte Buna, scrisa de aceeasi autoare Andreea Demirgian, care ne-a incantat  si  cu Calatorie prin curcubeu, ne aduce acum o colectie de sapte povesti care se adreseaza in special celor "de la grupa mica". 


Cartea are acelasi format ca si Calatorie prin curcubeu, editata la Aramis ea este plina de imagini pline de culoare, senine, delicate si perfect copilaresti care ne poarta in universul povestirilor la care se refera. La mijlocul cartii, pe un insert de format mai mic decat paginile cartii, sunt 23 de file cu continultul povestilor. Cartea vine insotita de un CD in care insasi autoarea imprumuta vocea sa, pentru a citii copiilor dornici sa asculte povesti .La noi, CD-ul a fost foarte iubit. C, inca de la 2 ani si 8-9 luni il asculta cu placere si mi-a cerut sa il pun de multe ori. 

Doua anotimpuri, o poveste despre primele intrebari ale copiilor referitor la schimbarea anotimpurilor.



De ce mertg copii la gradinita? O poveste  de mare ajutor cand pregatim copiii sa mearga prima data la gradinita.



O poveste despre ingeri , o poveste plina de sensibilitate care explica pe intelesul copiilor , despre trecerea anilor, nastere si plecarea tuturor fiintelor in cealalta viata.



Povestea pasarii maiestre, o poveste despre atentia copiilor  fata de frumosul din natura.


Povestea printesei Imputicel, ne aduce sa cunoastem o fetita careia nu ii placea sa se spele, din nou o tema educativa pentru ca de multe ori ne lovim de rezistenta cand vine vorba despre baie si curatenie la copii.




Un pui de arici cu ochii mici  ne dezvaluie un frumos moment al vietii de copil care intalneste si alte animale .Care copil nu iubeste toate animalele? Un  mic episod care ajuta la cultivarea dragostei si a respectului fata de natura.


Asa arata mijlocul cartii:


Povestile domnisoarei Firicel sunt minunate, linistite, cu teme educative iar vocea autoarei este calda si placuta....asa cum ar trebui sa fie o voce perfecta de mama sau educatoare.

Va recomand cu mare caldura aceasta colectie de povesti, daca le mai gasiti, atat pentru copii de doi ani cat si la copii de 5-6 ani.

Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati. Adresa noastra de FaceBook .Veti gasi o comunitate frumoasa si multe alte postari.

Spor la lectura va dorim!
A 6 ani si 4 luni si C 3 ani si 6 luni

marți, 7 iulie 2015

Petunia- o carte haioasa

Petunia, o carte scrisa de Roger Duvoisin si editata la Cartea Copiilor este o lectura usoara, plina de umor dar si de invataminte pentru cei mici. Autorul a fost scriitor si ilustrator de carte, premiat pentru ilustratiile care le-a realizat pentru carti precum White Snow, Bright Snow si Hide and Seek cu prestigiosul trofeu Caldecott. A scris si ilustrat peste 100 de carti pentru copii, pana in 1980 cand a decedat pe teritoriul SUA, departe de locul nasterii sale, Geneva (Elvetia).


Cartea ne poarta in lumea animalelor de la o ferma unde traieste o gasca  " cam nestiutoare si cam prostuta " pe numele ei: Petunia.


Petunia "hoinarea pe o pajiste insorita" cand deodata  gaseste in iarba "ceva ce nu mai vazuse niciodata pe aici" ." Petunia se apleca curioasa si cerceta lucrul acela pe toate partile" Apoi, isi aminteste de copilul care locuia la ferma ca atunci cand se intoarcea de la scoala ducea un obiect asemanator sum brat si ca este o carte. Ea isi mai aminteste cum Nea Tanase ii spunea copilului :" Cartile sunt lucruri de pret. Cine are carti si tine la ele este foarte destept."
Asadar, gasca deduce ca " daca o sa iau cartea asta si o sa fie a mea, inseamna ca voi fi si eu desteapta. Si nimeni n-o sa mai spuna ca sunt o gasca prostuta"
"Asa ca Petunia lua cartea sub aripa si nu se mai desparti de ea. Dormi cu cartea. Inota cu ea.Cine are carti e foarte destept. Fireste. Petunia se simtea foarte mandra de ea....tot mai mandra...si cu nasul pe sus....Asa de mandra, incat gatul i se lungi de-un cot."
"Celelate animale incepura si ele sa creada in intelepciunea Petuniei si s-o intrebe ce parere are de cutare sau cutare lucru. Iar ea era foarte bucuroasa sa-i ajute, chiar si fara sa fie rugata."



Primul care " beneficiaza" de parerea pretioasa a "inteleptei" Petunia este cocosul care atunci cand vorbeste cu vaca Trifoi referitor la creasta lui si la faptul ca aceasta e rosie datorita sangelui cocosului, Petunia se amesteca in discutia celor doi si o contrazice pe vaca ce sustinea ca creasta a fost vopsita cu vopsea si zice:" Habar n-aveti niciunul, spuse Petunia.Cocosule sa stii ca stapanul nostru ti-a lipit pe cap chestia asta ca un pieptane doar ca sa te deosebeasca dintre gaini si sa stie cine are datoria s faca oua si cine nu. O fi chiar din plastic, mai stii?"


Apoi, o ajuta pe Ida, gaina, sa-si numere puisorii (aici puneti copilul sa numere si el) speriata ca sa nu piarda vreunul " Trei pui beau apa, trei ciugulesc malai, si inca trei sunt intre picioarele tale. Si cat fac trei ori trei? Fac... sase!" " Sase? spuse Ida.Sase!Inseamna mai putin decat noua?" "Mai mult, draga Ida, zise Petunia. Mult mai mult."


Apoi, Petunia, pe rand aproape ii da foc la catelul Vijelie si il pune la goana pe calul de povara Spic cand vrea sa ii scoata toti dintii....


Urmeaza si un episod haios in care vor sa salveze pisica Puf din copac si cand vaca obosita ca o dor picioarele se aseaza, toti cazura, inclusiv pisica speriata.


Apoi, urmeaza cea mai grava intamplare cand le spune animalelor sa guste din niste artificii, gasite intr-o cutie de animale pe camp, spunandu-le ca sunt acadele, toate animalele sunt grav ranite.



"Intelepciunea si mandria Petuniei se spulberara odata cu artificiile...Deodata, dadu cu ochii de carte. Explozia artifiiciilor o ravasise si acum zacea deschisa.Petunia nu vazuse inainte ca inauntru... sunt pagini." Acum isi dadu seama ca nu stie sa citeasca!

"Acum am inteles, ofta Petunia intr-un tarziu. Nu-i de ajuns sa port intelepciunea cartii cu mine, sub aripa.Trebuia sa-mi patrunda in minte si in suflet. Iar pentru asta, nu trebuie decat sa invat sa citesc."


Noi am completat lectura cu mai multe activitati :

1. Am citit din cartea Descoperim Animalele, editala la Aramis despre care am mai scris deja 




2. Ne-am jucat cu animalele din tubul Ferma, de la Safari: 




3. Am folosit cartonase Montessori despre Gasca pentru a invata partile ei si le puteti lua si voi de aici 


si o pereche pe care cei mic pot colora partile care alcatuiesc corpul unei gaste le puteti lua de aici




4. Din cartea de mai jos vom incerca sa facem un desen cu indicatiile primite de la autori privind realizarea unui tablou de la tara.



5.Apoi, partea cea mai frumoasa, este o minunata posetuta cu 4 carticele minunate in ea de la editura Usborne, care ne incanta mereu cu materiale uimitoare pentru copii de toate varstele. Cartile sunt pentru copii de la 3 ani in sus, si le-am luat special pentru fiica mea cea mica care iubeste mult animalele si viata de la tara.



Voi reda in continuare cateva imagini din fiecare, ca sa vedeti cat de frumoase sunt.

Acesta este o carte de colorat, care are si cateva propozitii si cuvinte in limba engleza pentru cei foarte mici.




Acesta este o carte cu abtibilturi, o activitate foarte iubita de noi, cu mai multe tablouri ce asteapta sa fie umplute dupa fantezia fiecaruia .






O carte cu activitati pentru cei mici, care si cu ajutorul parintilor ii pot distra si invata lucruri noi.






Ultima este o povestire, in care unele cuvinte sunt desenate si trebuiesc lipite abtibilturile corespunzatoare.





Astept mesajele vostre. Daca ati gasit articolul interesant va rog sa il distribuiti si poate sa va abonati pentru noutati. Adresa noastra de FaceBook .Veti gasi o comunitate frumoasa si multe alte postari.

 Va dorim spor la joaca si lectura cu micutii vostrii!
A, 6 ani si 5 luni si C 3 ani si 7 luni.