sâmbătă, 26 august 2017

Cele 7 medalii ale succesului

Am descoperit anul trecut o serie e carti educative, foarte interesante de citit ce au ca scop intelegerea si deprinderea unor notiuni “abstracte” pentru cei mici dar pe care orice parinte doreste a fi descoperite de copiii sai.  Autorii : Georgeta si Ovidiu Panisora, despre a caror carte de vizita impresionanta voi scrie mai tarziu ne supun atentiei trei volume foarte pretioase pentru dezvoltarea emotionala a copilului. Cartile aparute in 2012 la editura Polirom fac parte din categoria Psihologia copilului si Parenting si sunt minunat concepute ca sa fie extem de atractive si distractive prin povestirile si apoi activitatile care le propun autorii intr-n mod profesional, la sfarsitul cartilor,  ca o completare a celor invatate. Autorul se adreseaza astfel parintilor: “Dragi parinti, Astazi, din ce in ce mai multi parinti sunt inteesati de dezvotarea emotionala a copilului lor. Un copil bine pregatit pentru viata este un copil fericit, iar mai tarziu – un adult de succes. Iata de ce am scris acesta carte de povestiri pentru copii. Orice parinte vrea un copil curajos, perseverent, care sa stie sa comunice, sa aiba rabdare, sa-i inteleaga pe ceilalti, sa isi foloseasca curiozitatea si creativitatea.Totusi nu e vorba despre simple povesti (desi copiilor dumeavoastra le va placea)…”





Prima carte  intitulata: CELE 7 MEDALII ALE SUCCESULUI este adresata copiilor prescolari. Noua ne-a placut foarte mult.  Cand am citit-o copiii mei aveau varsta de 7 si respectiv 4 ani si s-a potrivit perfect. Atat de tare ne-a placut stilul autorilor incat am cautat cu infrigurare pe internet si nu mica ne-a fost mirarea sa mai descoperim alte comori de carti scrise in acelasi stil de catre aceeasi autori. Despre POVESTILE DIANDREI  care efectiv ne-au incantat si amuzat in timp ce am invatat lucrur noi voi scrie intr-o alta postare. Cate carti deosebite se creaza in liniste si fara atata publicitate chiar si in acesta epoca de indiferenta culturala, de catre romani de valoare. Descoperirea lor este uneori intamplatoare, asa cum a fost acest caz (ca si altele printre care mentionez : Dorin Bujdei, Clara Ruse, Gabriel Poenaru sau Alec Blenche) pentru noi. Observ cu tristete cum tezaurul lasat mostenire de-a lungul istoriei de atatia scriitori si oameni de valoare romani tinde sa fie uitat (atat in scoli cat si in lecturile extrascolare) in favoarea unor autori straini cu carti frumos colorate, a caror prezentare  exterioara iti taie rasuflarea dar a caror continut deceptioneaza prin simplitatea textului si saracia mesajului (sau lipsa de acuratete amesajului ce nu poate fi perceput de copii) care ramane dupa lectura.
Revenind la carte: cand Nick si Dia au fost numiti sa fie reprezentantii clasei lor la concursul  dintre clase “ Cine stie mei mult” veselia si mandria de a fi reprezentantii celorlalti au fost inlocuit in scurta vreme de ingrijorare. Gandul ca s-ar putea intampla sa ii dezamageasca pe colegi ii coplesea. In ajutorul lor apare un pitic, al amintirilor lor, care ii va ajuta sa isi aduca aminte celor doi prieteni vechi de la gradinita, de intamplarile care le petrecusera impreuna anii de atunci si care le dadeau cele 7 calitati necesare castigarii concursului. Cele 7 intamplari le-au dat experienta necesara si le-au adus castigarea a 7 medalii, le arata piticul: medalia curajului, a cooperarii (sau a rezolvarii conflictului), a curiozitatii, a rabdarii, a creativitatii, a perseverenei, a empatiei ( sau a intelegerii celuilalt).
Cartea continua cu cate o intamplare din viata celor doi copii, intamplare in urma careia au dobandit o prima abilitate. De exemplu, atunci cand a castigat Nick medalia curajului, el a reusit a vorbeasca in public, in fata colegilor sai si a dedus ca sunt cativa pasi pe care daca ii cunosti, poti sa faci acest lucru usor:
  1. Vorbeste suficient de tare
  2. Uita-te drept in ochii celui cu cae vorbesti
  3. Tine corpul drept ( fii mandru de ceea ce spui)
  4. Vorbeste cu pasiune. Daca tie iti place ce spui, o sa ne placa si noua



Povestioara se inchieie, ca la fiecare medalie( capitol ) cu o poezie nostima, cu ilustratii potrivite.
La sfarsitul cartii in coltul parintilor, fiecare capitol este insotit de scurte prezentari ale subiectului respectiv, a problemelor care pot aparea in decursul dezvoltarii copiulului precum si a solutiilor ce pot fi adoptate pentru a  forma o abilitate ,a o corecta sau a preintampina eventualele greseli. Autorii ne propun o serie de activitati care se pot desfasura in familie si prin care copilul isi poate fundamenta cele invatate. Jocurile sunt garantat foarte distactive. Noi ne-am filmat si cronometrat atunci cand am facut jocul propus de autori  in ceea ce priveste curajul.
Trecand peste intamplarile si poeziile cooperarii s a curiozitatii am sa ma opresc un pic asupra Medaliei Rabdarii. Acesta pare una din abilitatile cele mai grele de deprins penru un copil. Dia, va intelege ca a avea rabdare inseamna :
  1. Sa nu te grabesti! Daca te grabesti pierzi multe lucruri
  2. Sa inveti sa iti placa sa astepti. Cand astepti, premiul pe care il primesti este mult mai frumos
  3. In timp ce astepti trebuie sa te bucuri de fiecare clipa facand alte lucruri care–ti plac
  4. Sa fii mandru ca ai rabdare. Cine are rabdare este puternic.





Eu, ca si alte mamici cred am avut de-a face cu nerabdarea copiilor in multe situatii. Asadar am cautat si am mai gasit o carte cu totul speciala aparuta in 2015 cu privire la acest subiect. Cartea se numeste Erus si Valea Rabdarii si este doar primul volum a unei colectii ce se anunta plina de atractivitate si farmec pentru aceia care cauta a intelege si deprinde intr-un mod placut cateva calitati necesare adultilor viitori valorosi.
Redau aici, poezia perseverentei si Poezia empatiei lasandu-va pe dvs. sa descoperiti in restul cartii povestioarele, poeziile precum si activitatile propuse. Cartea se termina, cum era firesc cu succesul celor doi copii, acum siguri pe ei, la concursul dintre clase.




Revenind la autori, trebuie sa redau impresionanta pregatire academica care cred ca va va da certitudinea achizitionari unui adevarat curs pentru parinti si copii de succes prin cartile de fata.
Volumul al doilea  MEDALIILE SUCCESULUI- Scoala de vis se adreseaza cu precadere copilor scolari care se presupune ca au inteles si asimilat corect abilitatile prezentate in primul volum.
Am sa redau aici prezentarea facuta de autori pe care o consider cel mai bun rezumat al cartii.
Copilul dumneavoastra invata calea spre descoperirea e sine si spre succes alaturi de pesonajele carti. Pentru Dia si Nick apare o noa provocare…trebuie sa construiasca Scoala de Vis, o scoala in care orice copil ar vrea sa invete. Ei sunt ajutati de doua noi procese psihice (personaje care il inlocuiesc pe Piticul Memo, al amintirilor, din prmul volum) Gandirea (sub forma unui robotel riguros) si Imaginatia( care apare ca o zana vesela si pusa pe sotii) Astfel, copiii castiga una dupa alta, noile medalii ale succesului autocunoasterea, independenta, leadershipul, increderea in sine, responsabilitatea, corectitudinea si marea medalie a invingatorilor. Cu ajutorul regulilor din fiecare povestire, al poeziilor si al exercitiilor din “Coltul parintilor”copilul dumneavoastra isi va dezvolta si el aceste trasaturi”
Ultimul volum se adreseaza copiilor peste 8 ani, Marele muzeu al cartii si contine povestioare despre organizare, adaptabilitate, lucrul in echipa, rezolvarea problemelor, altruism. Noi inca nu am citit-o ci doar am rasfoit-o. Apar doua noi personaje: Voina si Motivatia ce dau un plus de intelepciune cartii. Am considerat ca dobadirea abilitatilor emotionale  ( intelgenta emotionala) este foarte importanta in formarea copiilor mei. In acest scop am in biblioteca cateva carti care le-am citit si pe care doresc sa le profundez revenind la lecturarea lor dupa cateva luni de zile. Promit a voi scrie curand despre ele. Intre acestea cel mai tare ne-au placut  colectia :Povesti care vindeca, avand ca autare pe Clara Ruse, “Sunt furios. Ce sa fac?” si "Eu si sentimantele mele" aparute la ditura UE si “ Cum  sa-ti  faci viata extraordinara in scoala primara”
Ca si activitati practice noi am parcurs si ne-au placut foarte mult temele cuprinse in cartea Inteligenta Emotionala din colectia Dezvoltarea Inteligentelor multiple, a editurii Gama. Nu trebuie sa fii psiholog de meserie pentru a te bucura impreuna cu copill tau de paginile educative ale acestei carti. Incet, cu rabdare in timpul liber puteti face 1-2 activitati care va vor ajuta in intelegerea copilului dvs. In paginile cartii destinate copiilor peste 5 ani gasiti diverse teme ce se potrivesc usor si la copiii mai mari. Redau mai jos cateva pagini pentru a vedea cat de interesante sunt temele propuse si cate lucruri frumoase le puteti descoperi copilului dvs.




In speranta ca aceste cateva informatii va vor ajuta in alegerile dvs. noi va uram mult spor la citit si invatat lucruri frumoase.